Is less more

19 jan, 2017

Is het nog mogelijk om de behoeftes van onze hond te zien als we zo hard bezig zijn met het doel dat wij voor ogen hebben…

We willen allemaal alles. Perfectie. Rust. Presteren. Geluk. Is het mogelijk om aan al die dingen te voldoen? Mij lijken ze redelijk tegenstrijdig, maar the sky is the limit, toch? Als je het echt wil, dan kan je alles (zeggen ze dan).
Maar daar gaat het volgens mij een beetje fout. Willen we niet teveel? Verwachten we niet teveel? Van onszelf, van onze omgeving en uiteraard ook van onze honden?

Het begint al bij het kiezen van onze hond. Of het nu een puppy uit een nest is, of een adoptiehond, we kijken in die lieve trouwe ogen en ons verwachtingspatroon heeft zich gevormd. Doodnormaal vind ik dat. Het ontstaat uit hoop, we geloven dat het goed gaat of goed komt, en is gebaseerd op onze gevoelens en behoeften. We willen dat onze hond ons komt begroeten bij thuiskomst, dat hij blaft bij dreiging maar stil is bij het geluid van spelende kinderen, dat hij op onze voeten ligt wanneer we TV kijken, speelt wanneer wij willen dat hij speelt en dat hij zijn behoefte doet op dat bepaalde stukje in de tuin…

Maar wat zal er gebeuren wanneer deze verwachtingen niet worden ingelost? Je zal teleurgesteld zijn, misschien ook wel boos en hoogstwaarschijnlijk ook gefrustreerd… In de praktijk kom ik dit voortdurend tegen. Pijnlijk genoeg worden er om deze redenen enorm veel honden afgedankt. De volhouders daarentegen zullen nóg harder hun best doen. Ze zullen alles doen om te slagen: informatie opzoeken, trainen, hulp van een gedragstherapeut of hondenschool inschakelen, kortom alles doen wat ze kunnen om hun doel te bereiken.

Maar is ‘dat doel’ nu net niet de oorzaak van het probleem? Is het nog mogelijk om de behoeftes van onze hond te zien als we zo hard bezig zijn met het doel dat wij voor ogen hebben?

Ook een hond heeft eigen behoeften. Niet alle honden gaan graag wandelen, zwemmen, sporten of kluiven graag aan een been. Sommige honden willen uren geknuffeld worden en sommige honden zouden het liefst van al onzichtbaar worden wanneer ze voelen dat er een streling of knuffel aankomt; de ene hond is enthousiaster of gevoeliger dan de andere; etc.
Wanneer we onze verwachtingen kunnen aanpassen aan die van onze hond zal onze band enorm verbeteren en kunnen er fantastische resultaten optreden.

Kortom, elke hond verdient een aanpak afgestemd op zijn eigen behoeften, zonder dwang.

Ik help jullie graag bij dit proces als jullie dit wensen.

 

Share This